sobota 4. února 2012

Náš projekt má vlastní server

Náš projekt má vlastní server 

To co je z projektu Robinhelp vidět, jsou věci, které dělá Robin Hronek osobně, nebo to, co dělají jeho přátelé, za předpokladu, že plní svoje úkoly. Nás ale teď bude spíše zajímat, co se děje v zákulisí projektu. Děje se tam toho hodně. Na prezentační stránce organizace BATRADIS informujeme veřejnost také o speciálním projektovém serveru. Pracovní skupina v hostování na serveru se službami intranetu BATRADIS zatěžovalo síť. Tak byl vytvořen speciální server.

Základem serveru je jakýsi NAS a 4 terminály úpro místní obsluhu administrace. Každý z nich běží v jiném operačním systému podle toho, v čem se jaké služby a aplikace lkéípe vyvíjejí, nebo poskytují. Máme tam jeden server pro správu a obsluhu aplikací a chod webu, běžící v systému Linux. Ten má na starost chod webu a aplikací pro chod prezentací a databázi. Jde o Linux Ubuntu 11.0 Server. Daslším serverem je server běžící ve Windows Server 2010, který má na starosti chod spolupráce členů týmu projektu Robinhelp s použitím produktů od společnosti Microsoft, jako je na příklad OFFICE 2007, nebo 2010 a věcí, které se ve Windows, nebo v aplikacích či službách Microsoftu děkají nejjednoduššeji. Oba tyto servery jsou podřízeny dalšímu terminálu, na kterém běžé Unix. Ten koordinuje celou skupinu a slouží hlavně keš vzájemné konverzi síťpových aplikací a k různým převodům, aby všechno fungovalo správně.

To je potřeba kvůli čtvrtému stroji, který je dovezen z domova většiny členů týmu, který běží v systému ARAX a ten vede celou skupinu. Na ostatních terminálech by se k plnění složitých výpočetním úkolům daly bězné operační systémy použít špatně, nehledšě na to, že architektura běžného procesoru umožňuje využití umělé inteligence ve velmi omezené míře. Vtip je v tom, že osoby tvořící tým projektu Robinhelp, mají na starosti a na práci spoustu jiných věcí, než je u počítačových programátorů a IT vývojářů psaní programů, které je u běžných počítačů dosti složité. Je-li u systému ARAX nainstalován systém pro tvorbu aplikací v co nejrozsáhlejší formě instalace, stačí mu napsat malý prográmek, kdy ani nejde o programování, ale spíše o zadání úkolu, který počítač vykoná tím, že nějaký program sám vygeneruje. Pro úplné počítačové analfabety je k dispozici dokonce aplikace, kde se jednotlivé balíky instrukcí a údajové mbloky dají  poskládat a propojit čárami v grafickém rozhraní. Aby to chodilo na všedm, na Unixu, ve Windows a v Linuxu se to úpřekompiluje a upraví.

NAS je potom ve vedlejší místnosti, a je to bedna ve které jsou 4 pevné disky, kdew ten největší slouží jako úložiště dat ke sdílení, potom je tam disk s webem a prezentacemi jednotlivých členů týmu a ten nejmenší je na chod služeb, databáze a systému NASu. Čtvrtý disk je záloha.

Okolo toho je několik různých síťových zařízení a i když větčšina členů týmu  pracuje doma, nebo kdekoli, mají k dispozici okolní kanceláře. V každé jsou dva lidé. Celé pracovištěš projektu Robinhelp je tvořeno celkem 8mi místnostmi včetně kuchyňky a koupelny s WC. Dále tu máme 4 kanceláře a 2 místnosti pro server. Všude jsou antistatické podlahy, akorát tu není denní světlo. Pracxoviště se nachází pod  redakcí kulturního odboru Batradisu, které jer také bez denního světla.  Proč to tak je? Jde o hlavní pobočku české pobočky organizace BATRADIS v Prazre, nacházející se na Smíchovběš v nitru kopce, zvaného Černý vrch. Konkrétně pracoviště projektu Robinhelp je 210 m pod zemí. Některé části, které nelze ukrýt před veřejností, byly dříve prezentovány jako vojenský prostor, je kterému patří i větrací šachty vojenských bunkrů.

Z velké části si nejbližší přátelé Robina Hronka celý server v podstatě postavili, i když přesnější by bylo říci "postavily". Z neúspěšených projektů jako GRS2000 na hlerdání partnerky se hodila většina hardwaru, ale i softwaru. Jediné co  si děvčata jako: Magda Railey, Trish Huntson, Beferly Skoitová a Rebeka Davisová, sama opatřila byl NAS, router, základní deska s procesorem který má pozytronické jádro, jednu PC skříň s ATX zdrojem, nějaké náhradní díly k počítačům včetně třech sestav bez systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat