neděle 20. dubna 2014

Ubuntu, a neb práce IT technika

Přestože je tento blog určen pro projekt +Robinhelp , soudě dle jeho názvu, jde o pilotní projekt společnosti +PCA Praha  , kde +Robin Hronek  nepracuje jen jako vedoucí osobního oddělení, ale i jako webmaster a IT technik. V tomto případě to neznamená vytváření speciálních aplikacíb s využitím IT pero administrativu, protože u nás a v organizaci +BATRADIS  se takovémuto druhu IT technika říká IT developper. +Robin Hronek  je IT technik ve smyslu použití nějaké informační technologie, pro kterou hledá oplatnění naopř. u práce pro +PCA Praha  jako vedoucí osobního oddělení. Funkce IT Technika rozšiřuje ujeho práci na příklad o způsob, jakým způsobem a na co se mají používat aplikace nalíku Microsoft OFFICE, nebo LibreOffice, jak má fungovat sdílení souborů a složek a skupinová práce se sdílenými dokumenty, tabulkami, databázemi a prezentacemi v místní síti, přes vzdálené úložiště, nebo-li Cloud, hledání nástrojů pro komunikaci zdarma, nebo co nejlevněji ideálně v mezích zákona.

Otázka používání těchto IT je řešena zkoumáním operačního systému Ubuntu ve verzi 12.04 a 13.10. Všechno funguje dobře, až na verzi databáze pro Linux a LibreOfice Base, kde nejde ukládat záznamy. Ve verzi 12.04 je na to nedostatek paměti a ve verzi 13.10 je bějaká chyba v zadání hodnoty do nějaké kolonky formuláře, takže to také nelze uložit. To ale bude počítačem Robina Hronka a instalací obou verzí Ubuntu programem Wubi, což je instalátor Ubuntu pro Windows, který vytvoří nabídku spuštění operačního systému - Dualboot. O tom nám +Robin Hronek říká:

Mumohu se již spolehnout na optickou mechaniku při čtení DVD, a tak jsem zvolil instalaci přes Wubi, aby se mi nic nepokazilo. Bohu žel je tu problém s tím, že se u Wubi nedá zvolit 32, nebo 64bitová instalace, takže je Ubuntu jak ve verzi 12.04, tak 13.10 64 bitové, takže se dá rozjet jen přes Recovery Menu s grafikou v základním rozlišení. Internet a i zvuk funguje dobře. Kdyxbych to tam chtěl dát na ostro, musel bych se podívat, kde v BIOSu zaspnu Bootování z Flashpaměti a udšlal bych si bootovací fglashku. ISO Ubuntu 13.10 32bit mám. Jde jen o to zjistit, jak vytvořit další logický diskm, který bude systémový a na něšm by to Ubuntu bylo.

Na vyzkoušení stačí i ta zmršená instalace, protože jediný rozdíl by byl v rtom, že by to jelo na plný graficvký výkon a nemuselo by se lézt do toho menu, které se tam objevuje kivůli tomu, že je to v nepořádku. Ve verzi 12.04 jde rozchodit i Skype, ale telefonovat lze pouze bez webkamery. Do verze 13.10 nejde Skype vůbec nainstalovat, protože je prý v nepořádku instalační balík.

Vypadá to že počítače starší než 5 let asi nepůjde snadno používat, buder-li použito Ubuntu jako i legálně bezplatná a volně šiřitelná alternativa k MS-Windows a MS-OFFICE, pokud by se nezkoušely jiné distribuce Linuxu, které by byly tvořeny daleko menším množstvím kódu a byly by nenáročné z hlediska výpočetního výkonu. Ubuntu je sice nejpopulárnější, protože je jednoduché pro uživatele. Bohu žel je díky tomu dosti rozsáhlé a výpočetně náročné.

Podle Robina Hronka bude na místě po Velikonocích svolat pracovní poradu se zaměřením na technické vybavení a IT včetně poskytování techniky už i za pomoc s natočením videa, kde by si nějaká ta zájemkyně o práci očetřovatelky, nebo i zájemkyně o spolupráci na projektu +Robinhelp , kde by jej zkusila nosit na zádech. Video pak bude na YouTube a dá se na náš web.

Proč fatabáze Ms-Access nebo LivreOffice Base?  Kdybyx šlo jen o sběr osobních dat, staščilo by rovnou archivovat smlouvy, nebo to řešit tanulkou pro Ms-Excell/LibreOffice Calc. To by mohlo fungovat dobře, ale po vzoru našich  zahraniščních kolegů, chceme i my vyvinout veřejně použitelnou alternativu k aplikaci Harem 2013, nebo k naščermu dispečníku, kde záleží na dostupnosti vývojářských nástrojů a jednoduchosti práce s datovými zdroji. V případě, že nějaké API, nebo SDK pracuje nejlépe s databázemi ve formátu Microsoft Access MDB včetně formátu Access 2007,2010, nebo 2013, a s databází ve formátu LibreOffice Base, nebo OpenPffice.org Base ODB, bude potřeba mít osobní data zájemkyň o práci v takovéto databázi. Ukazování bydliště formou přenesení řetězce znaků z polí "Ulice a číslo, Obec, Okres" do vyhledávání na mapách Google přes Webkit daného SDK, nebo API. O Ubuntu má proto +Robin Hronek zájem i z vývojářského hlediska, kde by se taková věc dala nejrychleji uděšlat v Ubuntu Quick. Problém je hlavně v otázce zašifrování databáze, aby šla číst jen v té aplikaci a stahovala si nová data z počítačů  s touto aplikací.

Žádné komentáře:

Okomentovat