pondělí 5. května 2014

Jak vypadá reálné nasazení Ubuntu ve společnosti PCA Praha a na projektu Robinhwelp?

I když by se tento článek hodil spíše na blog +BATRADIS , máme ho na blogu +Robinhelp , což je jak víte pilotní projekt společnosti +PCA Praha . Pracovník této společnosti - +Robin Hronek , se také jako IT technik zabývá prozkoumáváním jedné z nejznámějších linuxových distribucí, jakou je +Ubuntu Linux . Konkrétně se jedná o Ubuntu Unity Desktop 12.04 a 13.10, testovsaný na pořítači Robina Hronka v konbinaci s Windows XP, kam byl nainstalován pomocí programu Wubi.

Důvodem byla porucha  aktualizací antivirového programu +avast! Antivirus a ukončení podpory Windows XP. Pro naší společnost je hlavním důvodem příprava powskytování nejen mobilních telefonů, ale i osobních počítačů již za pomoc s natočením videa, předváděšjícího samozřejmost a proveditelnost pohovoru i s testem branné zdatnosti uchazeček o práci ošetřovatelek včetně projektu +Robinhelp. Je to tak důležitá věc, že nemůžeme čekat na sponzorské dary. Z toho důvodu je potřeba, aby bylo možné stolní počítače pro administrativní spolupráci pro naše pracovníky a hlavně pracovnice pořizovat co nejlwevněji. Pokud nepůjde o nejlevnější notebooky s již nainstalovaným systémem Win dows, půjde nejspíše o stavěné počítače. Abychom předešli potížím s nelegálně šířeným softwarem, poběží tyto počítače na Ubuntu. Mobilní telefony, nebo tablety poběžá na systému Android.

Bohužel není spoleh na správné fungování Ubuntu na počítačích s delikovanými, nebo externími komponenty, jako je grafická, či zvuková karta. Ovladače pro zvukové, grafické, a někdy i síťové karty, které jsou do počítače připojovány k základní desce, jsou přčíliš specifické a spolehlivě fungují pouze ve Windows, kam jsou nainstalovány z CD, dodávaným k zatřízení, nejsoui-li staženy z internetu. Dojde-li k tomu, že se nějaká žena, splňující vlastnosti, které potřebujeme, dostane do situace, kdy bude shánět počítač, ale nebude chtít, nebo mít možnost za něj utratit např. 15 000 Kč, bude mít špatné zkušenosti s nákupem na splátky, nabízí se toto řešení, kdy jí naši technici sestaví počítač, který má všechny součásti na základní desce formou čipů a ne karet, takže fyzicky bude skříň PC obsahovat pouze základní desku, pevný disk, optickou mechasniku a zdroj, poběží na tom Ubuntu, ale jedinou dražší součástí bude monitor, nicméně se budeme snažit aby celková kalkulace vycházela na částku, kterou by +Robin Hronek  mohl i ze svého důchodu zaplatit bez větších finančních strát.  To lze řešit amortizací takto konstruovaných počítačů z let 2008 - 2014, ovšem hraní her bude zcela vyloučeno a práce s multimédii bude tomum počítači dost dlouho trvat, než něco zpracuje. Dnes dopolesdne byla opět pracovní porada, na jejímž základě se bude v podvečer vysílat Hangout na našem YouTube-kanále, který by měl obsahovat výsledky porady a opět bude technicky zaměřený. Pokud se nestihnete přidat běherm živého vysílání, bude hangout uložen na YouTube. Jinak nás navštíví pár z Polska.  rámci úspor budou mítnaši technici za úkol vymyslet způsob, jak použít televizor jako monitor, nebo jak udělat monitor z televizoru. Technika jde stále dopředu, takže stačí, aby měla zájemkyně o spolupráci moderní televizor, který se propojí s počítačem přes HDMI, pokud jej bude mít čip grafické karty a pokud jej bude Linux podporovat.

Výzkum stále pokračuje a některé potíže s Ubuntu již byly vyčešeny. Závěrem chceme poděškovat přátelům Robina Hronka, kteří však nepatří do komunity našich zahraničních spolupracovníků z organizace +BATRADIS , asle přátelům z České republiky, že také vyzkoušeli, nebo vyzkoušejí Ubuntu na svém počátači. Jde totiž o terst kompatibility ovladačů a hardwaru. Teorie Robina Hronka o tom, že Ubuntu funguje jen na počítačích, kde je v podstatě celý počítač na základní desce, podepřena vedle osobní zkušenosti i sledováním videí nas YouTube o Ubuntu, instalací Ubuntu vedle Windows, nebo instalace Ubuntu ve Windows pomocí Wubi, kde autoři videí obvykle takto konbunují Ubuntu a Windows na noteboocích, netboocích a AllInOne PC, kde jim to funguje pertfektně.

Žádné komentáře:

Okomentovat