čtvrtek 8. října 2020

Několik zajímavostí ze severoevropských programů mezinárodní konference 2020

Přestože má letošní mezinárodní konference začít až v polovině měsíce října roku 2020 na Severní Evropa začala již v termínu který byl obvyklý předtím než vypukla epidemie koronaviru. Díky tomu máme už nějaké materiály, které můžeme použít k přípravě našich programů na naší účast, která je naplánována na listopad. dozvídáme se zde několik věcí, které sice již delší dobu víme, ale dosud nebyl důvod, nebo příležitost k tomu, abychom s kým seznámili širokou veřejnost mimo naší komunitu. 

Dosud jsme se zabývali pouze tím, že sháníme zdravé jinak ne postižené lidi zejména a konkrétně ženského pohlaví na práci ošetřovatelek pro péči o zdravotně postižené lidi se speciálními službami pro osamělé zdravotně postižené může, čímž se lišíme od ostatních podobně zaměřených neziskových a charitativních organizací. To od nás převzala společnost Allied Social Services, ke které patříme a jakožto její akvizice. O čem jsme se ještě zatím veřejně nikdy nezmínili je skutečnost, že naši kolegové ve světě a konkrétně nyní v severní Evropě dávají přednost k pracovnímu uplatnění i svým klientům, čímž myslíme a zdravotně postižené lidi obojeho pohlaví m pokud to jejich zdravotní postižení dovolí, mohou i zdravotně postižení lidé pracovat pro naší organizaci v administrativě a v oborech, ve kterých jim jejich postižení nijak nevadí  Zároveň se mohou věnovat i nějakým volnočasovým aktivitám v kolektivu, pokud to jejich zdravotní stav a postižení dovoluje, takže nejsou sami a cítí se být užiteční. Protože to zatím víme od kolegů ze Severní Evropy, kde pořadatelem je Švédsko díky tomu že se tato mezinárodní konference koná každoročně ve Stockholmu, fungují tato centra pouze v oblastech kde je přijatelné počasí, nebo v době kdy je přijatelné počasí umožňující dojíždění do těchto center.

Protože podobná centra provozují i jiné organizace, které nemají z naší organizací a žádnou její akvizici vůbec nic společného, chopil se toho i Robin Hronek, jehož příbuzní podobnou organizaci našli včetně centra denních aktivit come on začal docházet na nějaké akce. od jeho přednášky tak můžeme očekávat zejména hledání podobných vlastností obou organizací, nebo vlastnosti obou center denních aktivit rádi se necháme překvapit.

Prakticky se nejedná o nic nového, protože například jakýkoliv pracovník osobního oddělení, je vlastně zdravotně postižený, protože například určitý druh obliby v nechání se od žen nosit na zádech může být projev nějaké duševní poruchy či jiného zdravotního postižení, čehož se tady využívá. Zároveň takový člověk získá pocit užitečnosti až bude mít Robin Hronek přednášku, tak vám jí sem dáme v textové podobě, od které můžete očekávat zjištění toho, že to jde i bez nás.

Mimo tuto zajímavost pojednávají materiály od našich severoevropský kolegu o obvyklých věcech, jako je například bilance úspěchu a neúspěchu v činnostech jednotlivých poboček jednotlivých zemí a měst, které pobočky jsou nové, jaké jsou nové aktivity stávajících poboček a tak všelijak podobně. Úspěchy a neúspěchy se týkají i aplikace projektu Robinhelp, kde stejně jako my, mají i několik svateb. 

Vedle Švédska a Finska také některé věci ohledně zapojení i svých zákazníků a zdravotně postižených žen v rámci možností, zavádí také Dánsko, které se také pochlubilo několika svatbami páru které byly vytvořeny projektem Robinhelp, několika dalšími novými pobočkami z nichž tři nové vznikly přímo i v několika největších městech.

V podobném duchu byly i přednášky kolegu z Norska, takže to můžeme celkem i vynechat. Za zmínku stojí možná otevření dvou nových velkých poboček Na předměstí Osla, které mají i centrum denních aktivit prádelnu a spoustu služeb pro zdravotně postižené,  poskytovaných zdarma. V době, kdy se pracuje na publikaci tohoto článku probíhá podobný program kolegu z Belgie a odpoledne po obědě bude mít program Nizozemí. 

Jako takovou zajímavost závěrem bychom se mohli zamyslet nad tím, jak bude vypadat páteční nebo sobotní kulturní program, který na mezinárodních konferencích obvykle bývá večer. Důvodem je skutečnost, že nikdo z nás z Prahy, kdo se věnuje aktivně hudbě zatím neplánuje stockholmskou mezinárodní konferenci navštívit. Takové podobné akce jako je Robinhelp Rockparty a Robinhelp Synthparty pořádá více zemí. 

V tomto případě se bude jednat o párty rockovou, kde vystoupí rockové a metalové kapely z poboček organizace BATRADIS zúčastněných se v evropských zemí. Stejně jako v našem případě se jedná o začínající kapely na začátku pravděpodobné rockové a metalové kariéry z nichž by vám žádný název nic neřekl, ale co se týká účasti na tomto kulturním programu ze strany norských kolegů, stála by za zmínku kapela Malstorm, což lze označit asi jako Yngwie J. Malmsteen revival, kombinovaný se stylem hudby kapel jako jsou Deep Purple, Wan Halen a Def Leppard. 

Takhle vypadá program Severní Evropy

Žádné komentáře:

Okomentovat